Sobre la revista
ENFOCAMENT I ABAST
La Revista Dret i Gènere (RDG) és una publicació de l'Àrea de Filosofia del Dret del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Amb una periodicitat semestral, la revista s'adreça a juristes i professionals interdisciplinaris interessats pel Dret, el Gènere i les perspectives feministes i l'ús de la metodologia característica de les ciències socials. D'aquesta manera, s'abasta disciplines de les ciències socials com Sociologia jurídica, Psicologia jurídica, Ciminologia o Antropologia.
El marc per abordar les qüestions i els problemes és el respecte als Drets Humans i l'enfocament metodològic és plural i interdisciplinari.
La Revista Dret i Gènere es publica als mesos de maig i novembre.
PROCÉS D'AVALUACIÓ PER PARELLS CECS
El sistema OJS informa automàticament als/les autors/es de la recepció dels originals. Tots els articles rebran una doble avaluació: en primer lloc, pel comitè editorial de la revista (revisió doble cec) i, un cop superada aquesta avaluació, els manuscrits seran remesos a revisors/es externs. En cas de dubtes en els informes i les recomanacions de revisió, el comitè editorial prendrà una decisió respecte a l'article.
En un termini no superior a quatre mesos des de la recepció de l’article, la coordinació editorial comunicarà la decisió motivada que l’article ha estat acceptat, rebutjat o si se sol·liciten revisions. La revista manté comunicació amb les autores i els autors exclusivament a través de l'eina OJS, des de l'inici de la fase editorial i fins a la publicació dels articles.
La Revista Dret i Gènere, tant en el procés de revisió per parells com a l'edició general, adhereix al Codi de bones pràctiques a la investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Fomentem també l’ús d’un llenguatge no sexista a les nostres publicacions. Així mateix, recomanem als autors/es de treballs que hagin estat realitzats amb dades de recerca entre les quals es trobin les variables sexe i gènere, tant l'anonimització com que informin sobre si les conclusions han tingut en compte possibles diferències entre aquestes variables .
Els manuscrits que s'envien a totes les seccions de la Revista (“Articles”, “Dossier monogràfic”, “Tribunals” i “Ressenyes”) són sotmesos a revisió cega per parells (peer review).
DECLARACIÓ ÈTICA I DE BONES PRÀCTIQUES
La Revista Dret i Gènere s’acull al Codi de bones pràctiques en la investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona. La revista disposa també d’un Protocol per a detectar plagi i mesures d’actuació.
La Universitat Autònoma de Barcelona promou l'edició de revistes digitals en accés obert, vetlla per la transmissió del coneixement científic de qualitat i el rigor en la investigació i publicació de resultats. Així mateix, es compromet a garantir l'ètica de les publicacions d'acord tant amb el Codi de bones pràctiques en la investigació com el procés de revisió i edició segons el Committee on Publication Ethics (COPE). Les parts implicades en el procés d'edició –direcció, avaluadors/es i autors/es– han de conèixer i acceptar els principis bàsics.
Equip editorial
Responsable de la decisió de publicar els treballs rebuts i vetllar per un examen sense tenir en compte la raça, sexe, orientació sexual, religió, origen ètnic, país d'origen, ciutadania o orientació política dels autors/es. A això hi contribueix sensiblement l'anonimització.
Publica directrius actualitzades sobre les responsabilitats dels autors/es i les característiques dels treballs enviats a la revista, així com sobre el sistema d'arbitratge utilitzat per seleccionar els articles i els criteris d'avaluació que els/les avaluadors/es externs han d'aplicar.
Es compromet a publicar les correccions, aclariments i disculpes necessàries en cas que ho consideri convenient, i a no utilitzar els articles rebuts per als treballs de recerca propis sense el consentiment dels seus autors/es.
Garanteix la confidencialitat del procés d'avaluació, que engloba l'anonimat dels avaluadors/es i dels autors/es, el contingut que s'avalua, l'informe emès pels avaluadors/es i qualsevol altra comunicació que facin els comitès (de redacció i científic). Així mateix, mantindrà la confidencialitat davant de possibles aclariments, reclamacions o queixes que un autor/a vulgui enviar als comitès de la revista o als avaluadors/es de l'article.
Es compromet pel respecte i la integritat dels treballs ja publicats.
Contundent respecte del plagi, eliminant-ne els identificats o impedint-ne la publicació. En aquests casos, l'Equip Editorial actuarà amb la màxima celeritat.
LES/ELS AUTORES/S
Es responsabilitzen del contingut de l'enviament i de revisar les normes de comprovació per a la preparació d'enviaments publicades al portal web de RDG.
Es comprometen a informar a l'equip editorial dels errors detectats en algun treball publicat perquè s'introdueixin les correccions oportunes.
Garanteixen l'originalitat dels seus treballs i no infringeixen els drets d'autor de tercers. En cas de coautoria, han de justificar el consentiment de tots els participants a la publicació de la versió final del treball a RDG de la UAB.
LES/ELS AVALUADORES/S I REVISORES/S
Es comprometen a fer una revisió objectiva, informada, crítica, constructiva i imparcial de l’article. L'acceptació o el rebuig es basa únicament en la rellevància del treball, l'originalitat, l'interès i el compliment de les normes d'estil i de contingut indicades als criteris editorials.
Respecten els terminis establerts (si això no fos possible, ho han de comunicar amb suficient antelació a la secretaria de la revista).
No comparteixen, difonen ni utilitzen la informació dels articles sotmesos a revisió sense el permís corresponent de l'equip editorial i/o de l'autoria del treball.
HISTÒRIA DE LA REVISTA
La Revista Dret i Gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona va iniciar les seves publicacions l'any 2024, impulsada per l'àrea de Filosofia del Dret, del Departament de Ciència Política i Dret Públic, de la UAB sota la direcció de la Dra. Noelia Igareda i el Dr. Marc-Abraham Puig i el Consell de la Dra. Maria Barcons Campmajó.
La revista va adoptar el format d'accés obert per arribar al més ampli públic sobre una concepció del Dret que té en compte la perspectiva de gènere i feminista, i les metodologies de la Sociologia del Dret.